Pijn aan zijkant voet: waar komt het vandaan?

Pijn aan de zijkant van de voet: waar komt het vandaan? 

Pijn aan je voet is erg vervelend en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Maar hoe kom je ervan af en wat veroorzaakt de pijn? Er zijn veel verschillende oorzaken die pijn kunnen geven aan de zijkant van de voet.  De eerste vraag is: wat voor pijn is het?  Is het een stekende pijn of meer een zeurende pijn? Is de pijn constant aanwezig of alleen met belasting?  Wat is de locatie van de pijnklacht? Is het de buitenkant van de voet of juist de binnenkant? Zit de pijn dan bij de tenen, bij de hak of in het midden van de voet? Allemaal vragen waar de podotherapeut naar zal gaan vragen als je in de praktijk komt met deze klacht.  

Hoe ontstaan de pijnklachten?

Het belangrijkste is om erachter te komen waardoor de pijn ontstaat. Soms kan iets simpels al klachten veroorzaken zoals het dragen van schoenen die te strak zitten of schoenen die onvoldoende stevigheid geven. De klachten kunnen ook ontstaan door onder andere artrose, overbelasting, een breuk, of een verstuiking of verrekking. Het is goed om bij jezelf af te gaan of er de afgelopen tijd wat veranderd is in het dagelijks leven. Ben je weer begonnen met sporten en heb je dit rustig opgebouwd? Heb je ander werk waar je opeens langere tijd moet staan of lopen? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn van het ontstaan van pijn aan de zijkant van de voet.  

Een podotherapeut zal door het uitvoeren van verschillende onderzoeken opzoek gaan naar de oorzaak van de pijn. Zo wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van een lichtgevende glasplaat waar door middel van een spiegel gekeken wordt naar de drukverdeling onder de voet. Er wordt gekeken naar de stand van de voeten, knieën, heupen en de rug. Daarna wordt er een voetscan gemaakt en wordt er op de behandelbank gekeken of de voet de juiste bewegingsuitslagen haalt. Hierna wordt er dieper ingegaan op de pijnplek en kan er worden gekeken of de pijn afkomstig is uit bijvoorbeeld de spieren, gewrichten of zenuwen.

Mochten de klachten vooral tijdens lopen of hardlopen aanwezig zijn dan zal de podotherapeut je vragen om een aantal keer op en neer te lopen/rennen. Er wordt dan gekeken naar hoe het lichaam functioneert tijdens het bewegen. In onze praktijk in Assen wordt indien de podotherapeut dit nodig vindt, een echo gemaakt van de voet. Een podotherapeut kan ook informatie halen uit de schoenen die u al langere tijd draagt. Zo valt er veel af te lezen aan de slijtage van de schoen en de stevigheid van de schoen. Neem daarom meerdere schoenen mee, denk aan de werk-, wandel- en sportschoen.  

Starten met een behandelplan

Zodra er een oorzaak van de pijn gevonden is, kan er worden gestart met een behandelplan. Het is belangrijk dat er samen gekeken wordt naar de beste behandeling wat ook binnen de mogelijkheden van de patiënt valt. Dit plan kan variëren van het maken van podotherapeutische steunzolen, het aanpassen van de huidige steunzool, het aanmeten van een siliconen orthese, of bijvoorbeeld een instrumentele behandeling om eelt of een likdoorn weg te halen. Ook kan manuele therapie een oplossing bieden bij bepaalde klachten. Dit kan bij ons allemaal in de praktijk worden uitgevoerd waardoor er een snelle en goede behandeling kan worden gestart en u weer klachtenvrij de dag door kan komen.  

In de meeste gevallen kun je natuurlijk de klacht even aankijken om te zien of de klacht afneemt bij het nemen van rust. Blijf niet te lang rondlopen met klachten als de oorzaak onbekend is, de kans dat de pijn erger wordt en de behandeling langer duurt is dan groter. Belangrijk om te weten is dat als de klachten na 6 weken nog steeds aanwezig zijn, dat je dan zeker je voet moet laten onderzoeken door een medisch deskundige, zoals de podotherapeut. Onze voeten hebben een hoop te verduren dus daar moeten we zuinig op zijn. 

Benieuwd of wij uw klachten kunnen verhelpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht