Dry Needling

Behandelingen Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een effectieve behandelmethode voor myofasciale pijn en triggerpoints(spierknopen),  waarbij door middel van een zeer dunne naald de spier wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant deze snel en langdurig. Deze behandelmethode is vrij nieuw binnen de podotherapie en wordt sinds 2018 in onze praktijk uitgevoerd.
De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond en is gebaseerd westerse anatomische en neurofysiologische principes.

 

Alleen een gecertificeerde podotherapeut mag Dry Needling behandeling uitvoeren.

Wanneer wordt Dry Needling toegepast?

Dry Needling wordt voor verschillende klachten toegepast en kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het behandelen van klachten aan de voorvoet (o.a. mortonse neuralgie), achillespees, kuit, scheenbeen en hielpijn (o.a. fasciitis plantaris). Door middel van een gesprek en gericht podotherapeutisch onderzoek zal uw podotherapeut uw klachten analyseren. Wanneer de podotherapeut vermoedt dat er zich een of meerdere triggerpoints in de spieren heeft ontwikkeld, zal zij hierop ook uw spieren nader onderzoeken.

Deze triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Lokale stijfheid of pijn in een spier
 • Stijfheid en pijn elders in het lichaam
 • Verminderde kracht in een bepaalde spier
 • Pijnontwijkend gedrag (anders lopen)
 • Hoofdpijn en/of duizeligheid
 • Tintelingen

Indien er een of meerdere triggerpoints worden aangetroffen in de spier kan de podotherapeut beslissen deze specifieke plaats te gaan behandelen met Dry Needling om de spier te ontspannen. Meestal wordt deze behandeling gebruikt als aanvullende therapie, naast andere podotherapeutische therapieën zoals podotherapeutische zolen of Medical taping.
Het ontstaan van zo’n triggerpoint kan verschillende oorzaken hebben zoals:

 • Het maken van een verkeerde beweging, blessure of een ongeval (acute oorzaak)
 • Langdurig aannemen van een verkeerde houding of looppatroon (chronische oorzaak)
 • Langere tijd afwezigheid van beweging (bijvoorbeeld bij het dragen van een brace of bij gips)
 • Ligamenten in gewrichten die niet sterk genoeg zijn
 • Standsafwijkingen, instabiliteit en/of beenlengteverschil (na botbreuk of operatie)
 • Psychologische factoren (bijvoorbeeld stress of depressie)
Afspraak maken?

Specialistisch
Klantvriendelijk
Eigenheid
Vertrouwd

Meest gestelde vragen over Dry Needling

Hieronder vind je antwoord op de meest voorkomende vragen omtrent Dry Needling. Mocht je vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!


Nee! Dry Needling is een reguliere behandelmethode en géén alternatieve behandelmethode zoals acupunctuur is. Bij Dry Needling wordt meestal maar 1 naaldje gebruikt waarmee de spier kortdurend op de specifieke triggerpoint wordt geprikkeld. Wanneer de spier op de juiste plaatst wordt aangeprikt spant deze zich even kort aan. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u over het algemeen gemakkelijker bewegen. Bij acupunctuur worden meestal meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet om invloed uit te oefenen op de ‘energie’ in het lichaam.


Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt dat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met als gevolg aantoonbare pijnvermindering en een betere beweeglijkheid.


Actueel

Artikelen, nieuws, blogs en tips speciaal voor jou

Actueel
De juiste podotherapie voor iedere klacht