Koude voeten en wintertenen
Koude voeten en wintertenen
In de winter verdienen onze voeten ondanks dat ze lekker warm in de schoenen zitten ook wat aandacht. Koude voeten is iets wat we allemaal wel eens herkennen in de winter. Dit kan komen door een slechte doorbloeding, schoenen die te strak zitten, zweetvoeten of ook gewoon een koude omgeving. Temperatuurschommelingen van de handen en voeten zijn heel gewoon. Als de buitentemperatuur daalt zal het lichaam de bloedvaten richting de handen en voeten vernauwen. Vrouwen hebben meer kans op koude voeten dan mannen, dit heeft te maken met hoeveelheid spiermassa en het verschil in hormonen.
Wintertenen (perniones) is een veelvoorkomend probleem in de wintermaanden. Wintertenen ontstaan door een combinatie van kou, vocht en een slechte doorbloeding. De volgende klachten kunnen worden ervaren bij wintertenen:
Jeuk en een branderig gevoel: Een van de eerste symptomen is vaak een jeukend of branderig gevoel op de voeten vooral op of onder de tenen.
Verkleuring van de tenen: De huid van de tenen kan een rode, paarsblauwe of soms zelf witte kleur aannemen.
Zwelling: De tenen kunnen wat opzwellen wat weer kan leiden tot ongemak.
Droge en Gescheurde Huid: De huid kan droog en schilferig worden, vooral als de klachten aanhouden.
Hoe kun je nou wintertenen voorkomen?
Het is belangrijk om de voeten warm en droog te houden. Draag geschikte schoenen en sokken en beweeg de voet regelmatig om de doorbloeding te stimuleren. Als de kou toch toeslaat, probeer de voeten dan geleidelijk weer op kamertemperatuur te brengen. Ook een warm voetenbad kan wonderen verrichten, maar vermijd te heet water om irritatie te voorkomen.
Hieronder vind je een aantal tips van ons om koude voeten tegen te gaan.
Warme sokken: Warme wollen sokken kunnen helpen om de voeten op te warmen. Wol is ademend en kan vocht absorberen. Ook zijn wollen sokken hypoallergeen en hierdoor ook geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. Ook zijn er speciale thermosokken waar warmte beter in gereguleerd wordt.
Beweging: Probeer de voeten en ook tenen regelmatig te bewegen om zo de doorbloeding te stimuleren.
Kleding: Zorg dat je lichaam warm aangekleed is. Een muts opzetten in de winter is verstandig, ons hoofd werkt als een schoorsteen zonder muts en zal dus snel warmte kwijtraken.
Droge schoenen of sokken: Zorg voor droge schoenen en sokken.
Schoenen: Schoenen met een dikkere zool zullen de kou van de vloer minder snel aan de voeten doorgeven. Een diep profiel zorgt er ook nog eens voor dat je goede grip blijft houden. En regelmatig onderhoud en impregnatie van de winterschoen zorgt ervoor dat de schoenen goed weerbaar blijven tegen vocht.
Voetmassage: een voetmassage in een warme omgeving kan helpen de voeten op te warmen. Bij echt verkleumde voeten kan dit ook wat gevoelig, en daarom juist niet fijn zijn.
Hydrateer je huid: De huid van je voeten en handen kan meer uitdrogen in de kou. Dagelijks insmeren met een voedende voetcrème zorgt ervoor dat de huid goed gehydrateerd en soepel blijft.
Gezonde levensstijl: Gezond eten, genoeg bewegen en niet roken is heel belangrijk voor de gezondheid van je bloedvaten. Een wandeling van 20 minuten per dag geeft al enorm veel gezondheidsvoordelen.