Heb ik de goede schoenen aan? Tips en het belang hiervan

Heb ik de goede schoenen aan? Tips en het belang hiervan

Je hebt misschien wel eens gehoord dat het fundament van belang is voor de stabiliteit van een huis. Dit geldt ook voor je lichaam, waarbij je voeten functioneren als het fundament waarop alles rust. Wanneer er problemen ontstaan in de manier waarop je voeten functioneren, kunnen deze problemen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Een podotherapeut zal naar veel verschillende onderdelen kijken tijdens een bezoek aan de praktijk. In deze blog leggen we het belang van goede schoenen uit en wanneer een schoen geschikt is voor jou.

Ten eerste is het uiterlijk van de schoen natuurlijk belangrijk. Je wilt schoenen dragen die je zelf ook mooi vindt, maar als podotherapeut vinden wij het comfort van de schoen nog belangrijker. Je kunt beter lekker lopen dan dat je schoenen draagt omdat ze qua uiterlijk misschien in de mode zijn. Hier zal je op een bepaald moment toch last van krijgen tijdens het dragen. Een goede schoen biedt de juiste ondersteuning en stabiliteit die de voet nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voor mensen met een afwijkende voetstand kunnen op maat gemaakte steunzolen een uitkomst zijn.

Slecht passende schoenen

Slecht passende schoenen kunnen een verkeerde drukverdeling hebben waardoor er drukpunten kunnen ontstaan. Drukpunten onder de voet kunnen leiden tot pijnlijke eeltplekken, blaren en de ontwikkeling van likdoorns. Door te smalle schoenen vergroot je het risico op een ingegroeide teennagel, wat een vervelende en pijnlijke aandoening is.

Sommige mensen zullen naar binnen of juist naar buiten lopen met hun voeten, dit noemen we ook wel overpronatie of supinatie. Goede schoenen kunnen helpen bij het corrigeren van deze afwijkingen en bevorderen een meer evenwichtig looppatroon. Podotherapeuten geven advies over schoeisel wat goed bij jouw looppatroon past. Soms kan een podotherapeutische steunzool je extra comfort bieden. Je kunt eens kijken naar de zolen van oude schoenen, hier kan je goed aan zien of de zool vooral aan één kant meer versleten is.

Tips bij het aanschaffen van nieuwe schoenen

  • Het is belangrijk dat je bij het uitzoeken van nieuwe schoenen erop let dat de zool alleen buigbaar is bij de bal van de voet.
  • Winkel aan het einde van de dag, voeten zullen in de loop van de dag wat opzetten en zo weet je zeker dat de schoen goed past.
  • Kies een zool met profiel, een te gladde zool kan een valpartij veroorzaken.
  • Kijk of de hielomtrek van de schoen stevig is en niet makkelijk ingedrukt kan worden. Door een stevige hielomsluiting is de kans op verzwikking minder groot.
  • Let erop dat de tenen genoeg ruimte hebben in de lengte en de breedte in de schoen.
  • Check de schoen op naden en stiksels; voel met de hand in de schoen en check of je een naad of stiksel ook voelt als je de schoen aan hebt. Dit kan namelijk voor drukplekken of irritaties zorgen.
  • Het is goed om te kijken of de huidige zool uit de schoen kan indien je steunzolen draagt. Pas de schoenen met je eigen steunzolen en loopt hier een stukje op in de winkel.
  • Onze voorkeur gaat uit naar leren schoenen.

Twijfel je of jouw nieuwe schoenen voldoen aan de bovengenoemde punten? Neem je schoenen mee naar de afspraak met jouw podotherapeut of kom gerust eens met de schoenen langs in onze praktijk. Wij kunnen de schoen beoordelen en je passend advies geven. Telefonisch zijn we natuurlijk ook altijd bereikbaar om je te woord te staan als er vragen zijn: 0592-345948.

 


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht