Complicaties die kunnen ontstaan bij diabetes.

Neuropathie

Dit is een aandoening/beschadiging in het zenuwstelsel die de zweet- en talgproductie verstoort en de doorbloeding van het weefsel beïnvloedt. Deze aandoening zorgt ervoor dat u geen of minder gevoel heeft in bijvoorbeeld de voeten. Het kan dus zijn dat u een steentje in uw schoen niet meer voelt, waardoor deze een wondje of een drukplek zou kunnen veroorzaken. Tijdens uw bezoek aan de podotherapeut zal deze hier voor een test afnemen met onder andere een monofilament (bezemsprietje) en een stemvork.

Kenmerken kunnen zijn:

  • een branderige pijn; voortdurend of vooral bij aanraking,
  • tintelingen,
  • gevoelloosheid voor pijn of verminderd gevoel in de voeten,
  • ‘kussentjesgevoel’ onder de voeten,

Angiopathie

Bloedvaten in het lichaam die zorgen voor een verminderde doorbloeding. De doorbloeding is belangrijk voor de aanvoer van de voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van de afvalstoffen. Klachten als gevolg hiervan kunnen zich bijvoorbeeld uiten in kramp in de kuiten tijdens het lopen. Ook zorgt het ervoor dat indien er een wondje ontstaat de genezing erdoor vertraagt. De doorbloeding wordt getest met onder andere een Doppler die de doorbloeding hoorbaar maakt.

Limited Joint Mobility (Beperkte gewrichtsbeweeglijkheid)

LJM (Limited Joint Mobility) zorgt voor een stijfheid in de gewrichten. Het is niet zozeer dat het probleem zich in de gewrichten bevindt, maar in het omliggende bindweefsel. Dit bindweefsel wordt stugger en er kunnen knobbels in ontstaan. LJM in de voet kan ervoor zorgen dat de voet minder goed wordt neergezet, waardoor wrijvingsplekken, veel eelt en wondjes kunnen ontstaan. In combinatie met neuropathie kunnen er ontstekingen ontstaan.

Wonden en infecties

Neuropathie, angiopathie, LJM en standsafwijkingen zorgen ervoor dat de kans op complicaties aanzienlijk groter is. Wonden die hierdoor ontstaan kunnen weer slecht genezen, wat vervolgens de kans op een ontsteking aanzienlijk groter maakt. Door het verminderde gevoel kan een ontsteking tot op het bot komen waardoor het bot zal gaan ontsteken, wat zelfs tot een amputatie kan leiden.


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht