Diabetische voetzorg

Diabetische voetzorg

Diabetische voetzorg

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenswaarden houden. Gemiddeld krijgt één op de vier mensen met diabetes te maken met een voetprobleem. Het is daarom van belang dat de voeten regelmatig gecontroleerd worden.  Voetafwijkingen, gevoelsstoornissen en doorbloedingsproblemen kunnen bij diabetespatiënten op den duur leiden tot ernstige complicaties. Er kunnen wonden ontstaan aan de voeten, die tot ernstige infecties of zelfs amputaties kunnen leiden. Als diabetespatiënt word je jaarlijks gecontroleerd door in eerste instantie de huisarts, internist of een diabetesverpleegkundige. Tijdens deze controle wordt de werking van de zenuwen, bloedvaten en gewrichten getest en gecontroleerd. Hierbij wordt gekeken naar het risico om voetproblemen te ontwikkelen. Wanneer bij deze controle blijkt dat er een afwijking aanwezig is, zal de patiënt worden doorverwezen naar een podotherapeut.

Geadviseerd wordt dat diabetespatiënten hun voeten dagelijks inspecteren op tekenen van blaren, wondjes, roodheid of verkleuring en moeten ze onmiddellijk medische hulp zoeken als ze iets ongewoons opmerken. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan, inclusief voetonderzoek, om complicaties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Complicaties van diabetes gerelateerd aan voetzorg kunnen ernstig zijn vanwege de impact van diabetes op de bloedsomloop en de zenuwfunctie in de voeten. Hier zijn enkele van de belangrijkste complicaties:

Neuropathie

Diabetes kan leiden tot beschadiging van de zenuwen, wat bekend staat als neuropathie. Dit kan leiden tot verminderd gevoel in de voeten, waardoor mensen mogelijk geen pijn voelen bij verwondingen of irritaties. Hierdoor kunnen kleine problemen, zoals blaren of wondjes, onopgemerkt blijven en onbehandeld leiden tot ernstige infecties.

Verminderde bloedcirculatie

Diabetes kan de bloedvaten aantasten, wat kan leiden tot verminderde bloedcirculatie naar de voeten. Een slechte bloedcirculatie vertraagt ​​de genezing en maakt het moeilijker voor het lichaam om infecties te bestrijden. Het kan ook leiden tot afsterven en de vorming van zweren of wonden die moeilijk te genezen zijn.

Zweren en wonden

Vanwege verminderd gevoel i.c.m. verminderde bloedcirculatie lopen mensen met diabetes een verhoogd risico op het ontwikkelen van zweren en wonden. Deze kunnen ontstaan ​​door druk, wrijving, of kleine verwondingen die niet worden opgemerkt. Onbehandelde zweren of wonden kunnen ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen kan amputatie van de teen, voet of zelfs het onderbeen nodig zijn.

 

Afspraak maken?
Neem contact op

Specialistisch
Nauwkeurig
Behandeling op maat
Vertrouwd
Veel gestelde vragen over diabetische voetzorg.

Diabetische voetzorg

Hieronder vind je antwoord op de meest voorkomende vragen met betrekking diabetische voetzorg.


Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U kunt minder gevoel in uw voeten en tenen krijgen, hierdoor kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen. Wondjes genezen langzaam en kunnen makkelijk ontsteken. Dit kan voor grote problemen zorgen. Om deze problemen vóór te zijn onderzoeken wij u jaarlijks, zodat u de juiste voetzorg ontvangt.


Ja, de diabetische voetzorg word vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing nodig van uw huisarts of diabetesverpleegkundige. Bij het eerste onderzoek wordt onderzocht of u in aanmerking komt voor een Sims classificatie. Heeft de podotherapeut een Sims classificatie geconstateerd dan wordt de voetzorg vanuit de  basisverzekering vergoed.


Bij vragen neemt u gerust contact op met Podo Rosien

Contact

De juiste podotherapie voor iedere klacht