Hoe zwemmerseczeem en schimmelinfecties te voorkomen en behandelen
Wat is voetschimmel?
Voetschimmel is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmel. Schimmels leven van nature ook op je huid, hier merk je normaal gesproken niets van. Een schimmel kan pas een infectie vormen als deze door de huid barrière is gekomen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een klein wondje of een weke huid. Voetschimmel komt bij 1 op de 5 mensen voor, je bent dus niet de enige. Je kunt het herkennen aan witte schilfering tussen de tenen en ook rode jeukende bultjes zou een teken kunnen zijn van voetschimmel. Voetschimmel komt het meest voor tussen de 4de en de 5de teen.
Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat er bijvoorbeeld in een zwembad meer kans is op besmetting. Hier is het warm en vochtig en dus het ideale klimaat voor een schimmel om te groeien. De naam zwemmerseczeem is een beetje misleidend omdat het geen vorm van eczeem is. Warmte en vocht maken de huid week waardoor schimmels gemakkelijk kunnen binnendringen. Zo komt voetschimmel vaker voor in de zomer.
Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, komt het vaak weer terug helaas. Mensen met een verminderde weerstand of diabetes hebben ook meer kans op een schimmelinfectie. Voetschimmel wordt veroorzaakt door een schimmel die je huid binnendringt. Als je huid langere tijd vochtig is of als de zuurgraad van de huid verstoord is, kan een voetschimmel makkelijker naar binnen dringen.
Hierdoor is de kans op voetschimmel groter
- Verminderde weerstand.
- Je wast je voeten vaak met zeep waardoor je natuurlijke beschermlaag minder goed werkt.
- Niet goed drogen van de voeten en tenen na het douchen.
- Als je last van zweetvoeten hebt.
- Door regelmatig gemeenschappelijke ruimtes te bezoeken zoals, zwembaden, sauna’s of kleedkamers van sporthallen.
- Wanneer de tenen niet goed meer te spreiden zijn.
Hoe behandel je voetschimmel?
Een voetschimmel is besmettelijk en wordt vaak overgedragen aan mensen in de naaste omgeving. Je kan een schimmelcrème gebruiken om de aangedane plekken mee in te smeren. Bij de meeste schimmelcrèmes is het noodzakelijk om 2x per dag de plekken in te smeren. Let erop dat het 2 tot 4 weken kan duren voor de schimmel verdwijnt. Verstandig is om altijd iets langer door te gaan met het gebruik van de zalf. Lees de bijsluiter voor de juiste dosering, elke zalf kan hierin verschillen. Door een schimmeldodende poeder te gebruiken dood je de schimmelsporen in je schoenen en kan je voorkomen dat je jezelf niet opnieuw besmet via je eigen schoenen.
Tips om voetschimmel te voorkomen
- Was de voeten elke dag met water en het liefste zonder zeep, of een zeep met een lage ph waarde.
- Droog de voeten goed tussen de tenen. Als een handdoek niet voldoende werkt, probeer het eens met een tissue.
- Probeer niet te veel te krabben of te pulken aan de velletjes tussen de tenen.
- Was je sokken goed op minimaal 60 graden (hiermee dood je schimmelsporen).
- Ventilerende schoenen of leren schoenen.
- Trek elke dag schone sokken aan.
Voetschimmelcrème van de drogist is niet voor iedereen geschikt. Gebruikt je bijvoorbeeld medicatie voor een andere ziekte of aandoening? Dan is het beter om de apotheek te vragen welke crème er passend is bij je huidige medicatie. Neem contact op met de huisarts als je voetschimmel met de crème niet verdwijnt na 2 weken smeren in combinatie met het opvolgen van de bovenstaande adviezen. Ook als de plek toeneemt in grootte of in ernst, trek aan de bel bij de huisarts, mogelijk is er iets anders aan de hand.