Voetverzorgingstips tijdens de zwangerschap

Je zwangerschap is een prachtige reis vol veranderingen, maar soms kunnen die veranderingen ook ongemakken veroorzaken bij de verzorging van je voeten. Terwijl je lichaam zich voorbereidt en aanpast aan de baby in je buik, kunnen je voeten wel een beetje extra aandacht gebruiken. Hieronder vind je enkele tips om je voeten verzorgd te houden tijdens de zwangerschap.

  1. Blijf bewegen: Ondanks dat het verleidelijk kan zijn om het allemaal wat rustiger aan te doen is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen. Bewegen verbetert namelijk de bloedsomloop, waardoor eventuele zwelling in de voeten verminderd. Activiteiten zoals zwemmen, yoga, fietsen of wandelen zijn fijne activiteiten waarbij je je voeten niet te veel belast.
  2. Knippen van teennagels: Hoe groter je buik wordt, hoe lastiger het zal zijn om bij je voeten te kunnen om je teennagels te knippen. Het is belangrijk om je teennagels recht af te knippen om het ingroeien van de teennagels te voorkomen. Wij raden aan om je partner het over te laten nemen, als het echt lastig wordt om bij de tenen te komen. Een bezoek aan de pedicure kan natuurlijk ook een uitkomst zijn. In deze tijd mag je jezelf natuurlijk ook af en toe een beetje verwennen.
  3. Houd je voeten regelmatig omhoog: Door de zwangerschap kan vochtophoping ontstaan in met name je voeten en benen. Om de zwelling te verminderen kun je proberen regelmatig je voeten omhoog te houden. Leg ze wat hoger op een kussentje of gebruik een voetenbankje.
  4. Draag comfortabele schoenen: Het dragen van comfortabele schoenen met voldoende ondersteuning is belangrijk tijdens de zwangerschap. Je lichaam verandert van houding en je gewicht zal toenemen. Kies voor schoenen met een lage hak en voldoende ruimte voor de tenen.
  5. Hydrateren van de voeten: Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor droge en jeukende voeten. Het insmeren van de voeten met een vocht inbrengende crème of lotion helpt om de huid soepel te houden en scheuren en kloven te voorkomen. De bal van de voet en de hielen zullen het meeste te lijden hebben, geef deze daarom wat extra aandacht. Voor hele droge voeten raden we een crème met het bestandsdeel ureum aan.
  6. Voetproblemen behandelen: Als je tijdens je zwangerschap te maken krijgt met voetproblemen zoals pijn, zwelling, of een verandering in de vorm van je voeten, aarzel dan niet om contact te zoeken met een podotherapeut. Het is belangrijk om problemen vroegtijdig aan te pakken om zo het ongemak snel te kunnen verlichten.

Tijdens je zwangerschap draait het natuurlijk allemaal om de gezondheid van jou en je baby. Onze podotherapeuten staan voor je klaar om je advies te geven over welk schoeisel bij jou past. Heb je al steunzolen en krijg je klachten met lopen, maak dan even een afspraak om te kijken of je steunzolen nog voldoende ondersteuning bieden in jouw huidige situatie. Het komt vaak voor dat mensen tijdens de zwangerschap een schoenmaat groter dragen dan dat ze normaal hebben.

Door deze eenvoudige tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je van top tot teen kan genieten van jouw zwangerschap!

 


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht