Reumatische voetzorg

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen en andere soorten bindweefsel. In vele gevallen gaat reuma gepaard met voetklachten. Door ontstekingen in de voetgewrichten verandert (uiteindelijk) de vorm van de voet en gaat dit nagenoeg altijd gepaard met pijn.

Helaas is genezing van reumatische voetklachten door een podotherapeut niet mogelijk. Wel kan een podotherapeut in veel gevallen door het op tijd ingrijpen de reumatische voetklachten worden verminderd en bijkomende pijn worden bestreden. U kunt hierbij denken aan zool- of vilttherapie voor een betere drukverdeling of ontlasting van pijnlijke plekken, siliconen ortheses, tapen en vakkundig advies. Mocht het nodig zijn dan kunnen we u eventueel in overleg met de (huis-)arts,  u doorverwijzen naar de orthopeed of orthopedisch schoenmaker.

Hier staan een aantal complicaties waar u voeten mogelijk last van kunnen krijgen.

  • Doof en stijf gevoel, met name in de voeten en de onderbenen, door de complicaties aan de zenuwbanen. (Neuropathie)
  • Wondjes, door het dove gevoel vaak niet opgemerkt. Ontstaat door de slechte doorbloeding of door drukplekken.
  • Infecties, door bloedvatafwijkingen die leiden tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding wordt belemmerd (Angiopathie). Een wondje kan hierdoor slecht genezen.
  • Standsverandering van de voeten en tenen. Door de chronische ontstekingen in uw voetgewrichten kan de stand van uw voeten en tenen veranderen.
  • Tijdens een standsverandering kunnen er knobbels aan de tenen ontstaan door het scheefgroeien van de tenen.  Hierbij ontstaan vaak de drukplekken die op hun beurt weer zorgen voor wondjes door bijvoorbeeld slecht zittende schoenen.