Pijn aan de voorkant van de voet: wat kan je doen?

Pijn aan de voorkant van de voet: wat kan je doen?

Pijn aan de voorkant van je voet kan verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting tot een blessure. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen voordat een behandeling start. Als eerste is het aan te raden om bij klachten de voet rust te geven, en activiteiten die de pijn verergeren te vermijden. Wordt het niet beter na een poosje wat rustiger aan te hebben gedaan, dan zal er verder gekeken moeten worden.

Starten met het onderzoek

Tijdens het onderzoek van de podotherapeut zullen er een aantal vragen aan je gesteld worden. De eerste vraag is: wat voor pijn is het? Is het stekende pijn of meer een zeurende pijn, en is het constante pijn of alleen met belasting? Wat is de precieze plek van klacht, straalt de pijn uit, en is er iets gebeurd waar de pijn vandaan zou kunnen komen.

Het belangrijkste is om erachter te komen waardoor de pijn ontstaat. Soms kan iets simpels al klachten veroorzaken zoals het dragen van schoenen die te strak zitten of onvoldoende stevigheid geven. Maar de klachten kunnen ook ontstaan door onder andere artrose, overbelasting, een breuk, of een verstuiking of verrekking. Het is goed om bij jezelf af te gaan of er de afgelopen tijd wat verandert is in het dagelijks leven. Ben je weer begonnen met sporten en heb je dit rustig opgebouwd. Heb je ander werk waar je opeens langere tijd moet staan of lopen? Dit kan een oorzaak zijn van de pijn aan de voorkant van de voet.

Een podotherapeut zal door het uitvoeren van verschillende onderzoeken opzoek gaan naar de oorzaak van de pijn. Zo wordt er in de praktijk gebruikt gemaakt van een lichtgevende glasplaat waar door middel van een spiegel gekeken kan worden naar de drukverdeling van de voet. Er wordt gekeken naar de stand van de voeten, knieën, heupen en de rug. Ook kan er een voetscan gemaakt worden en wordt er op de behandelbank gekeken of de voet de juiste bewegingsuitslagen haalt. Mochten de klachten vooral tijdens lopen of hardlopen zijn zal de podotherapeut u vragen om een aantal keer op en neer te lopen/rennen.  Er wordt dan gekeken naar de bewegelijkheid van de voeten, knieën, heupen en rug.  Hierna wordt er dieper ingegaan op de pijnplek en kan er worden gekeken of de pijn afkomstig is uit de spieren, gewrichten of zenuwen. In onze praktijk kan er ook worden gekeken door middel van een echografie. Een podotherapeut kan ook informatie halen uit de schoenen die u al langere tijd draagt. Hier wordt gekeken naar de slijtage aan de zool en de stevigheid van de schoen.

Hoe nu verder?

Zodra er een oorzaak van de pijn gevonden is, kan er worden gestart met een behandelplan. Het is belangrijk dat er samen gekeken wordt naar de beste behandeling wat ook binnen de mogelijkheden van de patiënt valt. Dit plan kan variëren van het maken van podotherapeutische steunzolen, het aanpassen van de huidige steunzool, het aanmeten van een siliconen orthese, of bijv. een instrumentele behandeling om eelt of een likdoorn weg te halen. Ook kan manuele therapie een oplossing bieden bij bepaalde klachten. Dit kan bij ons allemaal in de praktijk worden uitgevoerd waardoor er een snelle en goede behandeling kan worden gestart en je weer klachtenvrij de dag door kan komen.

Een klacht die we vaak horen van mensen is dat ze last hebben van een doorgezakte voorvoet. Eigenlijk gebruiken we binnen de podotherapie de term doorgezakte voorvoet niet. Wat er wel gebeurt is dat door het ouder worden van het lichaam, bandjes tussen de middenvoetsbeentjes/voorvoet gewrichten slapper worden. Hierdoor wordt de voet wat langer en breder. De voet zakt ‘nergens’ door. De voetholte kan wel wat doorzakken/veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat de voeten niet meer goed in alle soorten schoenen passen en dat er pijnklachten ontstaan.

Dit kan komen verschillende oorzaken, zoals

  • Genetische aanleg: Sommige mensen hebben van nature een lagere of minder uitgesproken voetboog. Dit is helemaal niet erg, elk type voet heeft zijn eigen mogelijke belemmeringen en kan blessures krijgen.
  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit en stevigheid. Bindweefsel in het gehele lichaam verliest zijn stevigheid. Ook in de voeten zit veel bindweefsel. Wanneer dit slapper wordt, kan de voet iets langer en breder worden. Dit is vaak te merken in de voorvoet. Ook de dempende vetlaag onder de voeten (voornamelijk onder de voorvoeten en hielen zit een wat dikkere laag) neemt af. Hierdoor kan het zijn dat u meer druk ervaart onder de gewrichten van de voorvoet.
  • Spierzwakte of soepelheid: Zwakte of soepelheid van de spieren die de voetboog ondersteunen, kan leiden tot instabiliteit van de voet en uiteindelijk tot platvoeten.

In de meeste gevallen kun je natuurlijk de klacht even aankijken om te zien of het minder wordt na bepaalde tijd. Belangrijk is om na 6 weken klachten te hebben zeker aan de bel te trekken bij een specialist zoals een podotherapeut om de voetklachten eens goed te onderzoeken. Na 6 weken spreken we van een chronische klacht. Blijf niet te lang rondlopen met klachten als de oorzaak onbekend is, de kans dat de pijn erger wordt en de behandeling langer duurt is dan groter. Bij hevige voorvoetklachten bij kinderen is het raadzaam om zeker contact op te nemen met een podotherapeut.

 


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht