Jicht

Jicht

Jicht 

Jicht is een ontsteking in een gewricht van meestal de grote teen of voet. Het gewricht wordt dan dik, rood, warm en pijnlijk. Jicht is een vorm van ontstekingsreuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Urinezuur is een normaal afvalproduct van je lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in je lichaam niet vlot en daardoor heb je teveel urinezuur in je lichaam. Daardoor kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond je gewrichten. Je lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie rondom het gewricht om de uraatkristallen op te ruimen.

Oorzaken van het teveel aan urinezuur in het bloed kan komen door:

  • actieve psoriasis
  • kanker
  • chemotherapie
  • overgewicht
  • stress
  • alcoholgebruik
  • purinerijk voedsel
  • aangeboren afwijkingen in de aanmaak van urinezuur (dit is zeldzaam)
  • verminderde nierfunctie
  • bepaalde medicijnen, zoals plastabletten

Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk ook erfelijke factoren een rol spelen. Maar veel is nog onduidelijk.

Behandeling omvat vaak medicijnen om de pijn en ontsteking te verminderen en om urinezuurniveaus te verlagen, ontsteking tegen te gaan en de ontsteking te voorkomen. Ook het aanpassen van je dieet en levensstijl kan helpen om het risico op aanvallen te verminderen

Als je jicht hebt en je zoekt hulp bij een podotherapeut, dan kunnen ze je op verschillende manieren ondersteunen:

Advies over schoeisel: Podotherapeuten kunnen je helpen bij het kiezen van schoenen die de druk op je voeten verminderen en die comfortabel zijn voor mensen met jicht. Ze kunnen ook advies geven over het vermijden van schoenen die de symptomen verergeren.

Podotherapeutische zolen: Op maat gemaakte inlegzolen kunnen worden voorgeschreven om de druk op bepaalde delen van de voet te verminderen en de stand van de voet te corrigeren. Dit kan helpen om de symptomen van jicht te verlichten en het risico op toekomstige aanvallen te verminderen.

Behandeling van voetproblemen: Als jicht leidt tot andere voetproblemen, zoals eeltvorming, likdoorns of ingegroeide teennagels, kan een podotherapeut deze problemen behandelen om de algehele gezondheid van de voeten te verbeteren en pijn te verminderen.

Afspraak maken?
Neem contact op

Specialistisch
Vakmanschap
Vriendelijk
Professioneel
Veel gestelde vraag over jicht

Ingegroeide teennagel

Hieronder vind je antwoord op de meest voorkomende vragen over jicht.


Jicht is een vorm van ontstekingsreuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Urinezuur is een normaal afvalproduct van je lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in je lichaam niet vlot en daardoor heb je teveel urinezuur in je lichaam. Daardoor kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond je gewrichten. Je lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie rondom het gewricht om de uraatkristallen op te ruimen.


Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk ook erfelijke factoren een rol spelen. Maar veel is nog onduidelijk.


Bij vragen neemt u gerust contact op met podorosien.

Contact

De juiste podotherapie voor iedere klacht