Hielspoor: oorzaken, symptomen en behandeling

Een hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met pijn aan de onderkant van de hiel.  Het kan je flink belemmeren in je dagelijks activiteiten. Een bezoek bij de podotherapeut kan bijdragen aan verlichten van de klachten en kan een hulpmiddel zijn bij het bevorderen van herstel van deze klacht.

Wat is hielspoor?

Hielspoor kan ontstaan wanneer er voor een langere tijd een hoge mate van rekkracht op de peesplaat onder de voet staat. Het lichaam reageert hierop door extra botweefsel te maken. Hierdoor kan er aan het hielbeen een hielspoor ontstaan. Een hielspoor geeft vaak pas klachten als er ook sprake is van een ontsteking of irritatie van de peesplaat onder de voet. Zo’n ontsteking heet een plantaire fasciitis en kan ontstaan bij overbelasting van deze peesplaat. Deze peesplaat is belangrijk voor het afwikkelen en het stabiliseren van de voet bij het lopen.  Een hielklacht wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de voet, als gevolg van langdurig staan of (hard)lopen. Ook kan een hielklacht ontstaan door een slechte schoenkeuze, overgewicht, platvoeten of een abnormale voetstructuur. Daarnaast veranderen de voeten gedurende je leven. Een voet wordt over het algemeen langer en breder en hierdoor komt er meer rekkracht op de peesplaat onder de voet.  

Wat zijn de symptomen van hielspoor/plantaire fasciitis?

  • Scherpe pijn aan de onderkant van de hiel, vooral bij de eerste stappen na het opstaan uit bed of na langdurig zitten.
  • Pijn die verergert bij activiteiten zoals lopen, staan of traplopen.
  • Stijfheid en gevoeligheid in de voet, vooral rond de hiel.
  • Soms kan je een branderig gevoel of stekende pijn in de hiel hebben.

Hoe kan podotherapie jou helpen?

Podotherapie speelt een belangrijke rol bij het verlichten van de pijn bij hielpijn. Een podotherapeut kan door verschillende behandelingen/methodes verlichting bieden, waaronder:

  • Advies over schoeisel: Podotherapeuten kunnen aanbevelingen doen voor schoenen met voldoende demping en ondersteuning om de druk op de hiel te verminderen.
  • Podotherapeutische steunzolen: Op maat gemaakt steunzolen kunnen de druk onder de hiel verminderen en de voetboog ondersteunen waardoor er minder rek op de pees onder de voet komt.
  • Oefeningen en stretchtechnieken: Bepaalde strekoefeningen kunnen helpen bij het versterken van de spieren rond de voet en enkel, waardoor er meer stabiliteit en mobiliteit in de voet ontstaat en de kans op herhaling voorkomen kan worden.
  • Koelen: Breng ijs in een ijszak of handdoek aan op de pijnlijke plek om zo de ontsteking te verminderen. Dit mag meerdere keren per dag gedaan worden.
  • Manuele therapie: Het is belangrijk om te onderzoeken hoe de functie van de enkel en het hielbeen is. Een blokkade in dit gewricht kan een groot aandeel hebben in het ontstaan en het in stand houden van de klacht, hier komt manuele therapie om de hoek.
  • Advies rust en belasting: Bij hielspoorklachten is een juiste balans tussen het belasten van de voet en het rust geven van de voet belangrijk in het herstel.

Trek op tijd aan de bel

Het is belangrijk om hielklachten vroegtijdig te behandelen om verergering te voorkomen. Ook is de kans op herstel groter wanneer er in het beginstadium behandeld zal worden. De behandeling van hielklachten is per persoon verschillend en ligt ook aan de verwachtingen, levensstijl en de mate van de hielklacht. Belangrijk is om rust te pakken, en geduldig te zijn. Het herstel van een hielklacht verloopt vaak langzaam.

Hielklachten kan een slopende aandoening zijn die dagelijkse activiteiten kan belemmeren. Gelukkig kan podotherapie een goede aanvulling zijn om zo de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Door samen te werken met een ervaren podotherapeut kun je sneller weer genieten van de dagelijkse bezigheden.

Zooltherapie, voeten, podotherapie,

 


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht