Wat is het verschil tussen een podoloog en podotherapeut?

 

Podotherapeut: een beschermde titel

Een podotherapeut is een paramedicus en valt daardoor onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34) en deze mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende hbo-opleiding.
Een podotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. De klachten kunnen zeer verschillend zijn bijv. in voet, enkel, knie, heup en/ of rug.

Een podotherapeut staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en is geregistreerd in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici (KP). De podoloog staat ingeschreven bij een stichting: Stichting Loop.

Podoloog: geen beschermde titel

De titel ‘podoloog’ is onbeschermde titel. Dat betekent dat iedereen zichzelf een podoloog mag noemen. Een podoloog heeft vaak een cursus gevolgd, maar het komt heel soms voor dat iemand zonder veel kennis zich een podoloog noemt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ podoloog en de registerpodoloog. Sommige registerpodologen hebben een module op hbo-niveau afgerond. Men mag zich dan registerpodoloog B noemen. Er zijn aan deze module geen toelatingseisen verbonden en de module is niet geaccrediteerd. Er is dan ook geen sprake van een officiële hbo-opleidingstitel.


Dit artikel delen?
De juiste podotherapie voor iedere klacht