(Medical) Taping

Door middel van taping is het mogelijk om anatomische stresspunten te ontlasten, gewrichten te stabiliseren of te ondersteunen, pezen en ligamenten en andere weke delen te ontlasten. Dit kan door middel van de klassieke sporttape. Tevens zijn onze podotherapeuten gespecialiseerd in het medical taping concept.

Een taping kan worden aangelegd in afwachting van een definitieve therapie indien u veel klachten heeft. Ook kan het dienen ter ondersteuning van een definitieve therapie bij een actieve blessure of indien tijdens het sporten tijdelijk een gewricht of spiermassa gedeeltelijk moet worden geïmmobiliseerd.

Het medical taping concept heeft zijn oorsprong in Azië en is het resultaat van een ontwikkeling die in het begin van de jaren zeventig is begonnen. In 1998 werd deze Japanse behandelingsmethode Kinesio Taping in Europa geïntroduceerd en wordt het door artsen en therapeuten van de algemene- en sportgeneeskunde toegepast.

De basisgedachte die uitgaat van de medical-taping-methode is dat door het stimuleren van neurologische en circulatoire systeem het lichaamseigen genezingsprocessen activeert. Daarnaast heeft medical-taping een stabiliserende werking op gewrichten en spierstelsel.

In tegenstelling tot de traditionele taping methode met de sporttape, is het principe van het medical taping-concept juist de functionaliteit van spieren en gewrichten te activeren in plaats van te fixeren.

Bij ons in de praktijk wordt de tape niet gezien als zelfstandige behandeling maar om de therapie nog meer kracht bij te zetten en u optimaal te behandelen.

Effecten van Medical Taping in het kort:

  • Activering/regulering van de bloedcirculatie en lymfeafvoer
  • Verbeteren van de spierfunctie
  • Ondersteuning van gewichtsfunctie
  • Pijndemping
  • Neurologische en segmentale beïnvloeding

Het indicatiegebied voor de Curetape is zeer uitgebreid. Denk hierbij aan de volgende klachten:

  • Behandeling of nabehandeling van blessures aan het bewegingsapparaat; zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten.
  • Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen
  • Houdingscorrectie
  • Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting zoals Jumpersknee, Fasciïtis plantaris etc.