Aanvullende informatie

Preventief behandelen of adviseren om blessures te voorkomen is een belangrijke taak van de sportpodotherapeut. Wanneer je bijvoorbeeld gestopt bent met hardlopen omdat je knie klachten krijgt wanneer je hardloopt, maar je wil toch het hardlopen weer oppakken is het verstandig om eerst eens uit te laten zoeken waarom er klachten zijn ontstaan alvorens je weer begint met trainen. Het is belangrijk om uit te zoeken of er intrinsieke factoren een rol speelden ( voetstand) of dat er extrinsieke factoren (bv trainingsfouten, schoeisel etc.) verantwoordelijk zijn voor de blessure. Zo voorkom je nieuwe blessure leed.

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Vergelijk maar eens sporten als turnen, tennis, voetbal, wielrennen en schaatsen. Allemaal sporten met “eigen” bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bv. overbelasting van de achillespees, voorkomen bij een sporter van de genoemde sporten. De begeleiding is echter bij allen verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men het gebruikte sportschoeisel bekijkt, dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat dan ook niet.

Kennis van o.a de biomechanica tijdens het sporten, schoeisel, eisen van de bond, vormt de basis voor een effectieve behandeling van de sporter.  De sportpodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie.  De sportpodotherapeut kent “de sport” en stemt de begeleiding af op de individuele  situatie.

Een sportpodotherapeut behandeld meer dan alleen voetklachten!

Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Zo kan een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. De sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van het probleem! Hierdoor kan een probleem  optimaal behandeld worden of kan een gedegen advies gegeven worden voor consultatie van een medebehandelaar. Dus ook voor klachten aan de benen, knieën, heup en (lage) rug is de sportpodotherapeut dé specialist.

Opleiding informatie

De postbachelor opleiding voor sportpodotherapie startte in 2009 in Nederland, een vervolg op de “gewone” opleiding tot podotherapeut. Een studie opleiding van 2 jaar die werd afgesloten met een thesis en verdediging daarvan.