Kinderpodotherapie

Behandelingen Kinderpodotherapie

Kinderpodotherapie

Voeten en benen van kinderen ontwikkelen zich in hun eerste jaren in een hoog tempo. Er vinden in korte tijd veel veranderingen plaats. Om voet- en voetgerelateerde problemen op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk dat de ontwikkeling van de voeten en benen van uw kind goed verloopt. Is dit niet het geval? Dan biedt onze kinderpodotherapie uitkomst.

 

Wat is kinderpodotherapie? 

Kinderpodologie richt zich op de ontwikkeling van de voeten en benen van uw kind en op de behandeling van voet- en voet gerelateerde klachten. Er kunnen kwaaltjes optreden waar uw kind last van heeft, zoals wratten, nagelproblemen of pijnklachten. Het kan ook voorkomen dat de voeten en/of benen van uw kind zich niet op een juiste manier ontwikkelen. Dit kan op latere leeftijd voor vervelende klachten en ongemakken zorgen. De kinderpodotherapeuten van Podotherapie Rosien zorgen met specifieke en specialistische behandelmethoden voor tijdige bijsturing en herstel van de voetontwikkeling van uw kind.

In de periode tot en met het vijfde jaar vindt er geleidelijk een verandering in de stand van de voeten plaats. In eerste instantie staan de voeten uit elkaar met de benen in een O-stand. In het tweede levensjaar ontstaat er soms een X-stand van de beentjes, deze corrigeert zich meestal vanaf het vijfde levensjaar vanzelf. Rond 6 jarige leeftijd moet deze X-stand zichtbaar aan het verdwijnen zijn. Gebeurt dit niet dan het raadzaam om hiervoor een afspraak te maken.

Voetbehandeling voor uw kind

Bij de behandeling kijken onze kinderpodologen niet alleen naar de problemen van het moment, maar wordt er ook zeker naar de toekomst gekeken. Er wordt bij de behandeling naar gestreefd om de functionaliteit en de stand van de voeten zo optimaal mogelijk te maken zodat klachten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Bij de behandeling zullen wij vaak gebruik maken van een zooltherapie. Bij de zooltherapie wordt de zool bij een kind ongeveer elke 6 maanden gecontroleerd en dan vaak opnieuw aangepast om het proces tijdens de groei zo goed mogelijk en gecontroleerd te laten verlopen. Het jonge skelet kan je namelijk niet meteen helemaal corrigeren. Met de zool pas je de stand van de voet aan en probeer je de spieren in de voet zo te stimuleren zodat de voet weer goed kan functioneren en je onder andere de stand van de benen zou kunnen corrigeren.

Het einddoel van de zooltherapie is een functioneel goede voetstand hebben zonder zolen.

Contact
Twijfelt u of de voeten en benen van uw kind zich op een goede manier ontwikkelen? Of wilt u weten of kinderpodotherapie uitkomst biedt voor uw kind? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op!

Specialistisch
Persoonlijk contact
Direct beschikbaar
Multidisciplinair

Meest gestelde vragen over kinderpodotherapie

Hieronder vind je antwoord op de meest voorkomende vragen omtrent kinderpodotherapie. Mocht je vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!


Een kinderpodotherapeut kan uw kind helpen met diverse voet-, voetgerelateerde en beenklachten. Wij raden u aan om met uw kind naar een kinderpodotherapeut te gaan bij:

  • Afwijkende voetvorm of beenvorm
  • Slecht evenwicht, geregeld struikelen en/of zwikken
  • Afwijkend looppatroon: op tenen, Houterig/stijf, Bonkend/zwaar, voeten naar binnen/buiten, sloffend.
  • Ongewone lichaamshouding: scheve rug, slechte houding, scoliose, hypermobiel, stugge bouw, te lenig/soepel, X-benen, O-benen
  • Pijnklachten in voeten, knieën, benen, heupen of rug
  • Niet lang kunnen/willen lopen
  • Abnormaal slijten schoeisel
  • Nagelproblemen
  • Voetwratten

 


Knikplatvoeten: het is normaal en gaat vanzelf over. Je kind heeft meestal geen speciale zooltjes of schoenen nodig. Mocht je toch twijfels hebben over de stand van de voeten van uw kind, neem dan contact met ons op.

Babyvoetjes bestaan voornamelijk uit kraakbeen en zijn nog volop in ontwikkeling gedurende de eerste twee levensjaren. Kindervoeten kunnen zich alleen goed ontwikkelen in schoenen die goed passen, zorg daarom voor de juiste schoenmaat. Een te stugge schoen is schadelijk voor de ontwikkeling en groei van babyvoeten en kan blijvende schade aanrichten.

Bij het zoeken naar een goede eerste babyschoen kunt u denken aan volgende punten:

  • is de babyschoen soepel en buigt deze met de voetjes mee voor een goede afwikkeling van de voetjes?
  • heeft de babyschoen een flexibele antislipzool zodat je kind niet uitglijdt?
  • biedt de babyschoen ondersteuning bij de hielen?
  • is de babyschoen licht van gewicht?
  • is de babyschoen zacht en comfortabel?
  • heeft de schoen een ruime instap voor gemakkelijk aantrekken?
  • sluit de schoen goed aan om het verliezen of uitschoppen van de schoen te voorkomen?  (goede veter- of klittenbandsluiting)

Actueel

Naast onze specialisatie Kinderpodotherapie.

Wilt u nog leuke  tips en tricks?
Bent u benieuwd wat en nieuw is?
Neem een kijkje in ons wat er nu speelt op onze Actueel pagina

Actueel
De juiste podotherapie voor iedere klacht