Wondbehandeling

Wondbehandeling komt veelal voor na drukproblemen bij diabetes- of reumapatiënten. Door verkeerd schoeisel en/of overmatige druk onder de voet kan er een wond (ulcus) ontstaan.

Let op dat indien u diabetes heeft, zal u deze wond als gevolg van het gevoelsverlies (neuropathie) in de voeten niet altijd voelen. Het is dan ook belangrijk om uw voeten regelmatig te controleren op wondjes. Indien u een wondje ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De wond zal moeten worden behandeld, zeker als er tekenen van een infectie optreden! De huisarts zal bepalen of uw wond door een podotherapeut of misschien in het ziekenhuis zal moeten worden behandeld.

Een wondbehandeling door een podotherapeut bestaat uit het schoonmaken van de wond, verwijderen van overtollig eeltweefsel en het juist verbinden van de wond (optimalisatie van de wond omgeving).
Tevens zal de podotherapeut de oorzaak van de wond aanpakken. Denk hierbij aan drukontlasting door (tijdelijk) vilt, podotherapeutische zolen met drukverdeling of doorverwijzing naar de orthopedisch schoenmaker.

Tevens zal uw podotherapeut u advies geven over hoe de wond behandelt moet worden en hoe u deze in de toekomst kan voorkomen.